ALPEREN SERTKAYA
Art 25 Şubat 2024

Bu Müziği Nap'Jazz

Merhabalar. Bu yazımda sizlere Jazz müzik hakkında kısaca konuşmak istedim. Jazz müzik Orta Doğu’dan beslenen, Afrika da demlenen bir müzik türüdür. Bir teoriye göre Arabistan'dan Sudan'a, oradan Afrika'ya, Afrika'dan ise Amerika Mississippi’ye göç eden bir türdür. Jazz müziği, Blues ve Ragtime müzik türlerinin devamı niteliğindedir. O dönemde siyahi insanların yaşadıkları zorlukların ve ırkçılığın yansımasıdır. Jazz, mavi notalar (normal nota dizilimlerin aralarına serpiştirilen Jazz’ı Jazz yapan ara notalardır), swing (şarkıya sallantılı, keyif veren bir tarzdır), emprovizasyon (doğaçlama) ve senkop(belli bir aksanda giderken ritmi tamamı ile değiştirmek) teknikleri gibi kendine özgü özellikleri vardır. Trompet, trombon, piyano, kontrbas, saksafon, gitar gibi enstrümanların yoğun olarak kullanılır. Jazz, bir çokları tarafından Amerika’nın klasik müziği olarak kabul edilir. Bazı sevdiğim müzik türlerinden bahsedeyim

·       Swing Jazz: 1930’lu ve 1940’lı yıllarda popüler olan Jazz türüdür. Büyük orkestralar tarafından çalınır. Dans müziği olarak da bilinir. Swing ritmi, müzisyenleri müziklerine rahatlık hissi ve çok sıkı olmayan bir ritim anlayışı katmıştır. Duke Ellington, Count Basie, Benny Goodman, Glenn Miller gibi sanatçılar bu türün temsilcileridir.

·       Bebop Jazz : 1940’lı yıllarda ortaya çıkan Jazz türüdür. Swing’in karşıtı olarak görülür. Küçük gruplar tarafından çalınır. Hızlı tempo, karmaşık melodiler, akordlar ve doğaçlama vardır. Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Bud Powell gibi sanatçılar bu türün öncüleri sayılır.

Aslına bakacak olursak bu iki tür birbirinden farklı tarzdadır. Swing huzur verirken, bebop hareket bir ruh haline sokuyor. John Coltrane ve Art Blakey sevdiğim bazı sanatçılardır. Diğer Jazz türleri olarak ise Ragtime, Blues Jazz, Swing, Be-Pop,Nu Jazz, Rock Jazz, Ethno Jazz vardır.

Jazz müzik, tarihi boyunca sürekli değişim gösteren ve çeşitli bir müzik türüdür. Bir çok farklı müzik türlerine entegre edilerek güzel şarkılar çıkartılabiliyor. Jazz müzik, insanların duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine olanak sağlar. Jazz müzik, sadece dinlenmek için değil, aynı zamanda yaşamak için de bir müziktir. Müziği hayatınızdan eksik etmeyin müzik ve sağlıcakla kalın…

Yorumlar

418