EYMEN CANSIN BÜYÜKEKİZ
Technology 20 Şubat 2024

Oyun Geliştirmede DLSS ve Önemi

Nedir bu DLSS?

DLSS yani Deep Learning Super Sampling teknolojisi, yapay zeka aracılığıyla bu teknolojiye uygun şekilde tasarlanan oyunlarda ekran kartının ürettiği karelerin arasına yapay zeka destekli kareler üreterek veya pikseller oluşturarak performans ve görüntü kalitesini arttırmaya odaklanan bir teknolojidir. Bunu oyunları düşük çözünürlüklerde işleyip, ardından çözünürlüğü yapay zeka aracılığıyla arttırarak veya oyun içerisinde yansıma, ışıma gibi sistem tarafında yüksek çaba gerektiren olayları yapay zeka tahminleri üzerinden üreterek başarmaktadır.

DLSS Nasıl Ortaya Çıktı?

Ekran kartı üreticileri olan NVIDIA ve AMD 2010'dan beridir rekabet içinde. Bu rekabet süresince AMD, fiyat/performans odaklı ekran kartları üretirken, NVIDIA ise ekran kartlarının teknolojisine odaklanmış durumdaydı. 2016 yılından beri piyasadaki önderliğini kaybetmeye başladığını fark eden NVIDIA, DLSS teknolojisi üzerine yoğun bir çalışma başlattı ve 2019 yılında ilk versiyonunu piyasaya sürdü. İlk versiyonu beklendiği kadar başarılı olmasa da 2020 yılında çıkan DLSS 2.0 Oyun dünyasında çok büyük bir fark yarattı. Ardından gelen DLSS 3.0 ve 3.5 versiyonları, bütün karelerin oluşturulmasını sağlayarak farkı açmaya devam etti.

Aşağıda 2014'ten bu Q2 2023'e kadar olan piyasa farkını inceleyebilirsiniz:

Peki neden DLSS?

DLSS 2.0 farklı testler sonucunda performans anlamında inanılmaz bir gelişme gösterdi. Oyunların FPS(Saniye Başı Kare) sayısının 3 ve 4 katına çıktığı ve Bu teknolojinin aktif olduğu 3-4 yaşındaki ekran kartlarının; bu teknolojiyi kullanmayan, aylar önce çıkmış ekran kartlarından bazen daha iyi performans gösterdiği görüldü. Aşağıda DLSS teknolojisi ile yaşanan performans farkını görebilirsiniz:

NVIDIA DLSS: No Man's Sky And 8 Other Games, Including The First VR Titles,  Add Performance-Accelerating Tech This Month | GeForce News | NVIDIA

NVIDIA DLSS 3 Promises Up to 4X Performance Acceleration; 35 Games/Apps  Already Supported


DLSS'in Performans Dışı Yararları:

DLSS, Oyun sektöründe kullanıldığı gibi, aynı zamanda farklı alanlarda bu tarz teknolojilere de ilham olmuştur. İnsanların sürekli olarak inovasyona ve yeniliğe ihtiyacı olduğu bu dönemde DLSS, kendi katkısının yanı sıra AMD ve daha bir çok diğer şirketi de yeni teknolojiler üretme konusunda motive etmektedir.

Yorumlar

237