SERRA APA
Art 19 Nisan 2024

Face of Melinda

Opeth, 1989 yılında İ̇sveç'te kurulmuş progresif metal grubudur. Vokalist David Isberg tarafından kurulan grup yıllar içinde pek çok ' eleman değişikliği yaşamış, 1992'de Isberg'ün ayrılmasıyla birlikte grupta kurucu üye kalmamıştır. Isberg'ün ayrılmasının ardından grubun vokalisti ve ana söz yazarı Mikael Åkerfeldt olmuştur. Opeth; caz,progresif rock, blues,klasik müziği metal müzik ile harmanlar; bu harmanlara uzun ve tekrarı bol kompozisyonlarında yer verir. İlk zamanlarında death metal hatta black metal melodilerinin çok yoğun kullanıldığı çalışmalar yapmışken, özellikle Blackwater Park ve Deliverance albümlerinden sonra progresif etki hızla baskınlaşmıştır. Birçok parçada akustik gitar ve yumuşak vokal bölümlerinin yanı sıra, ani ve güçlü geçişler ile sert melodilere ve brutal vokallere rastlanır. İlk dört albüm boyunca nadiren sahneye çıkan grup, özellikle Blackwater Park bümünün ardından çıktıkları dünya turunda birçok ülkede sahne almıştır.

2014 yılında Team Rock, Still Life'ı "Tüm Zamanların En İyi 100 Prog Albümü" listesinde 83. sıraya yerleştirdi ve Jordan Griffin, "birçok hayran tarafından hala kariyerin en yüksek noktası olarak görülüyor, Still Life'ın güzellik ve vahşetin usta karışımı metal ve prog hayranları tarafından övüldü. Opeth'in ilk gerçek klasiği.". Loudwire , Opeth'in 90'ları şimdiye kadarki en güçlü albümleriyle kapattığını yorumlayarak albümü "1990'ların En İyi 90 Hard Rock ve Heavy Metal Albümü" listesinde 54. sıraya yerleştirdi.2021'de Metal Hammer dergisi tarafından 1999'un en iyi 20 metal albümünden biri seçildi.

Zaman kısıtlamaları nedeniyle grup, stüdyoya girmeden önce sadece iki kez prova yapabildi. Albümün sanat eserindeki gecikmeler, piyasaya sürülmesini bir ay daha geri itti ve albüm 18 Ekim 1999'da Avrupa'da Peaceville/Snapper etiketi altında piyasaya sürüldü. Grubun yeni dağıtım ağıyla ilgili sorunlar nedeniyle albüm, 27 Şubat 2001 tarihine kadar Amerikan mağazalarında piyasaya sürülmedi.

Still Life, ilk piyasaya sürüldüğünde grup logosunun yanı sıra ön kapakta herhangi bir başlık taşıyan ilk Opeth albümüydü.

Still Life; dini görüşleri yaşadığı yerdeki herkesten farklı olduğu için köyünden kovulan, ancak yıllar sonra geri gelen birinin başından geçenleri anlatır. Geri gelmesinin tek sebebi ise köyü ile beraber terkettiği sevgilisi Melinda’dır. Melinda ise sevgilisinin aksine bir rahibedir. Aşıklarımız en sonunda itirafta bulunurlar. Melinda, sevgilisinin köyden kaçma teklifini kabul eder. Kovdukları kişinin köye geldiğini duyanlar bir de üstüne Melinda ile yaptığı planları duyunca Masum bir kızı şeytanın eline teslim etmektense tanrının huzuruna çıkarmanın daha doğru olacağını düşünüp Melinda’yı kilisede asarlar. Bunu gören sevgilisi ile öfkesine hakim olamaz ve melindayı öldüren insanlar dahil köydeki çoğu insanı katleder. En sonunda, öfkesinden dolayı yorulup yenik düşünce ise onu yakalarlar ve asarlar.Kaydın son şarkısı olan "White Cluster", hikayeyi infazı ve öbür dünyada Melinda ile tanışmasıyla sonlandırıyor.

Daha sonrasında Melinda ismini, Åkerfeldt kızına isim olarak seçecektir.

Şarkılar

  1. "The Moor" – 11:26
  2. "Godhead's Lament" – 9:47
  3. "Benighted" – 5:00
  4. "Moonlapse Vertigo" – 9:00
  5. "Face of Melinda" – 7:58
  6. "Serenity Painted Death" – 9:13
  7. "White Cluster" – 10:02


İşte, aşıklarımızın itirafını anlatan “Face of Melinda” parçasından bazı sözler:


I took her by the hand to say:

“All faith forever has been washed away

I returned for you in great dismay

Come with me, far away to stay”

Endlessly gazing in nocturnal prime

She spoke of her vices and broke the rhyme

But baffled herself with the final line

“My promise is made but my heart is thine”







Yorumlar

02